Tag Archives: Structure

Strasbourg Hotel Restaurant by Studio Jouin Manku

Strasbourg-Restaurant-Jouin-Manku-01 Strasbourg-Restaurant-Jouin-Manku-02 Strasbourg-Restaurant-Jouin-Manku-03 Strasbourg-Restaurant-Jouin-Manku-04 Strasbourg-Restaurant-Jouin-Manku-05 Strasbourg-Restaurant-Jouin-Manku-06 Strasbourg-Restaurant-Jouin-Manku-07 Strasbourg-Restaurant-Jouin-Manku-08 Strasbourg-Restaurant-Jouin-Manku-09 Strasbourg-Restaurant-Jouin-Manku-10 Strasbourg-Restaurant-Jouin-Manku-11 Strasbourg-Restaurant-Jouin-Manku-12

Stunning!

Jouin Manku Studio have designed the interior of the restaurant at Strasbourg Hotel located in Strasbourg, capital of the Alsace region in France.

As conceived by Jouin Manku, the interior design for the hotel and brasserie is characterized by its authenticity and modernity, a particular idea of luxury and comfort inspired by the equestrian world, restrained and subtle.

Patrick Jouin and Sanjit Manku have expressed their vision of this former stud farm and historic site, in a design that is both elegant and simple. They have deliberately chosen to limit the range of materials used; solid wood, natural full hide leather and blackened or brushed metal to transpose the original life of this emblematic Strasbourg building into something resolutely contemporary and simple, whose architectural details attest to the studio’s creativity.

Photos by: Hélène Hilaire

via

 

Posted in Architecture, Creativity, Design | Tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a comment

Mount Fuji Architects Studio: XXXX in Yaizu, Shizuoka, Japan

Mount Fuji Architects Studio - XXXX in Yaizu, Shizuoka, Japan 1 Mount Fuji Architects Studio - XXXX in Yaizu, Shizuoka, Japan 2 Mount Fuji Architects Studio - XXXX in Yaizu, Shizuoka, Japan 3 Mount Fuji Architects Studio - XXXX in Yaizu, Shizuoka, Japan 4 Mount Fuji Architects Studio - XXXX in Yaizu, Shizuoka, Japan 5 Mount Fuji Architects Studio - XXXX in Yaizu, Shizuoka, Japan 6 Mount Fuji Architects Studio - XXXX in Yaizu, Shizuoka, Japan 7 Mount Fuji Architects Studio - XXXX in Yaizu, Shizuoka, Japan 8 Mount Fuji Architects Studio - XXXX in Yaizu, Shizuoka, Japan 9 Mount Fuji Architects Studio - XXXX in Yaizu, Shizuoka, Japan 10

Such an interesting wooden structure – four X’s!
The building is used a an atelier and is called XXXX. It’s located in Yaizy, Shizuoka in Japan – and is created by the architects from Mount Fuji Architects Studio.

via

 

Posted in Architecture | Tagged , , , , , , , , , , , , , | Leave a comment

The Thorncrown Chapel

thorncrown-chapel-1 thorncrown-chapel-2 thorncrown-chapel-4 thorncrown-chapel-7 thorncrown-chapel-8 thorncrown-chapel-9 thorncrown-chapel-56

I absolutely love this!

Architect E. Fay Jones designed the Thorncrown Chapel near Eureka Springs, Arkansas. The non-denominational chapel is a shining example of organic architecture, a philosophy of architecture which promotes harmony between human habitation and the natural world.

This magnificent wooden structure, which rises 48 feet into the sky, contains 425 windows and over 6,000 square feet of glass. The chapel is available for daily visitation, weddings, and Sunday services.

via

 

Posted in Architecture | Tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a comment

Distorted Townhome Facade by Alex Chinneck

Distorted-Townhome-Facade-by-Alex-Chinneck-1 Distorted-Townhome-Facade-by-Alex-Chinneck-2 Distorted-Townhome-Facade-by-Alex-Chinneck-3 Distorted-Townhome-Facade-by-Alex-Chinneck-4 Distorted-Townhome-Facade-by-Alex-Chinneck-5 Distorted-Townhome-Facade-by-Alex-Chinneck-6 Distorted-Townhome-Facade-by-Alex-Chinneck-7 Distorted-Townhome-Facade-by-Alex-Chinneck-8 MSW-SW-00-00-DR-S-0103.dgn

Titled “From the Knees of my Nose to the Belly of my Toes,” this UK townhome has been converted into an art installation by Alex Chinneck. Impossible to ignore, the home is a four story town home with a front that appears to be sliding down to the ground.

Architecture and construction were probably most of the role in this art installation than anything, with multiple layers of wood, metal and brick underneath the sloping surface we see on top. Plenty of fabrication and test fits were done in the process of this creation, with all of the materials donated to Chinneck’s craft.

via

 

Posted in Architecture, Arts | Tagged , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a comment

Addition To a Princeton Home Is A Modern Reflection Of the Original Structure

Addition to a Princeton Home is a modern reflection of the original structure 1 Addition to a Princeton Home is a modern reflection of the original structure 2 Addition to a Princeton Home is a modern reflection of the original structure 3 Addition to a Princeton Home is a modern reflection of the original structure 4 a Addition to a Princeton Home is a modern reflection of the original structure 5 Addition to a Princeton Home is a modern reflection of the original structure 6 Addition to a Princeton Home is a modern reflection of the original structure 7 Addition to a Princeton Home is a modern reflection of the original structure 8 Addition to a Princeton Home is a modern reflection of the original structure 9 Addition to a Princeton Home is a modern reflection of the original structure 10

Architect David Hotson is behind this addition to The Athanassiades Residence, a house in Princeton, New Jersey, a lovely example of functional architecture that is a modern reflection of the original structure and a smart use of space.

 

via

 

Posted in Architecture | Tagged , , , , , , , , , , , , , , | Leave a comment

Shell House in Karuizawa by Kotaro Ide

Shell House in Karuizawa by Kotaro Ide 1 Shell House in Karuizawa by Kotaro Ide 2 Shell House in Karuizawa by Kotaro Ide 3 Shell House in Karuizawa by Kotaro Ide 4 Shell House in Karuizawa by Kotaro Ide 5 Shell House in Karuizawa by Kotaro Ide 6 Shell House in Karuizawa by Kotaro Ide 7 Shell House in Karuizawa by Kotaro Ide 8 Shell House in Karuizawa by Kotaro Ide 9 Shell House in Karuizawa by Kotaro Ide 10 Shell House in Karuizawa by Kotaro Ide 11 Shell House in Karuizawa by Kotaro Ide 12 Shell House in Karuizawa by Kotaro Ide 13 Shell House in Karuizawa by Kotaro Ide 14 Shell House in Karuizawa by Kotaro Ide 15 Shell House in Karuizawa by Kotaro Ide 16

This house is built in the woods of Karuizawa, located in the Nagano prefecture of Japan, and it was designed by Kotaro Ide of ARTechnic. As a vacation home it was designed to withstand the seasonal hardships. The Shell Residence has a simple aesthetic design which was meant to blend itself well to the traditional Japanese landscape, as it manages to create a balance between the futuristic man-made structure and the environment which surrounds it.

Thank to Kenneth for finding this.

via

 

Posted in Architecture | Tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a comment

Green home compound by FARM Architecture

Green-Home-Compound-by-FARM-Architecture-1 Green-Home-Compound-by-FARM-Architecture-2 Green-Home-Compound-by-FARM-Architecture-3 Green-Home-Compound-by-FARM-Architecture-4 Green-Home-Compound-by-FARM-Architecture-5 Green-Home-Compound-by-FARM-Architecture-6 Green-Home-Compound-by-FARM-Architecture-7 Green-Home-Compound-by-FARM-Architecture-8 Green-Home-Compound-by-FARM-Architecture-9 Green-Home-Compound-by-FARM-Architecture-10 Green-Home-Compound-by-FARM-Architecture-11 Green-Home-Compound-by-FARM-Architecture-12

“The Wall House” by FARM Architects is a beautiful testament to contemporary design and a vision that’s outside of the box.

This amazing residence is one that puts two separate buildings into one “house” and thus the individual structures are linked by an oculus that looks down into the adjoining space. Each piece of this stunning home features a green roof, one of which offers an infinity pool and stunning city views.

via

 

Posted in Architecture | Tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a comment

Grecian Residence in Kifissia, Greece

Grecian-Residence-in-Kifissia-1 Grecian-Residence-in-Kifissia-2 Grecian-Residence-in-Kifissia-3 Grecian-Residence-in-Kifissia-4 Grecian-Residence-in-Kifissia-5 Grecian-Residence-in-Kifissia-6 Grecian-Residence-in-Kifissia-7 Grecian-Residence-in-Kifissia-8 Grecian-Residence-in-Kifissia-9 Grecian-Residence-in-Kifissia-10

Temperate climates make Greece such an amazing place to visit, let alone live. Pair that with the high end neighborhood of Kifissia and the team at Tense Architecture for an outstanding residence that rivals the normal segregation of interior and exterior space.

The natural open plan is set on a smaller plot of land, with there being a great mixture of industrial and structural building elements. Though it’s set in an interesting lot, the home has some great use of space that really connects the yard and interior spaces through the use of glass paneled partitions. Not only are the shapes ideal, the industrial space gives off a cool and collected feel.

via

 

Posted in Architecture | Tagged , , , , , , , , , | 1 Comment

House House by Andrew Maynard Architects

House House by Andrew Maynard Architects 1 House House by Andrew Maynard Architects 2 House House by Andrew Maynard Architects 3 House House by Andrew Maynard Architects 5 House House by Andrew Maynard Architects 6 House House by Andrew Maynard Architects 7 House House by Andrew Maynard Architects 9 House House by Andrew Maynard Architects 10 House House by Andrew Maynard Architects 11 House House by Andrew Maynard Architects 12 House House by Andrew Maynard Architects 13 House House by Andrew Maynard Architects 14 House House by Andrew Maynard Architects 15 House House by Andrew Maynard Architects 17

‘House House’ by Andrew Maynard Architects in Richmond, Australia is the result of renovation and expansion that involves two separate houses in the same building, organized on three levels.

Maynard Architects generally attempt to avoid crashing new structures into old. They deliberately created two separate forms, respecting the Victorian terraces while the new structure is built across the rear of the terraces. The solution is simple and effective. In breaking from typical australian homes with low roofs the new typology introduces the strategies implemented in higher density contexts, creating taller structures with light flooding and an intelligent mirror system that gives a greater perception of space. The original brick structures are left creating a more industrial feeling with injections of warm wood planks.

via

 

Posted in Architecture | Tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , | 1 Comment

Giant Trees Repurposed Into Garden Tree House

Giant-Trees-Repurposed-Into-Garden-Tree-House-1 Giant-Trees-Repurposed-Into-Garden-Tree-House-2 Giant-Trees-Repurposed-Into-Garden-Tree-House-3 Giant-Trees-Repurposed-Into-Garden-Tree-House-4 Giant-Trees-Repurposed-Into-Garden-Tree-House-5 Giant-Trees-Repurposed-Into-Garden-Tree-House-6 Giant-Trees-Repurposed-Into-Garden-Tree-House-7 Giant-Trees-Repurposed-Into-Garden-Tree-House-8 Giant-Trees-Repurposed-Into-Garden-Tree-House-9 Giant-Trees-Repurposed-Into-Garden-Tree-House-10

Japanese Architecture firm Hironaka Ogawa were the masterminds behind this amazing home expansion in Kagawa, Japan. With the new found need for space, came the necessary demolition of old, sacred trees that had so much sentimental meaning for the homeowners. Instead of just parting ways, it was decided that the two trees would be repurposed into something greater for the family.

After cutting them down, the giant trees and their respective branches were dried and smoked for a two week process to relieve them of any excess water, and get them to their final size. Once finished, the trees became an integral part of the home – utilized as structural columns to support the high ceilings and extend just up to the edge of the mezzanine structure. They now sit in the central hub of the home, with their arm-like branches extended out nearest the walls and provide a hanging place for pendant lighting. An amazing and creative, adaptive reuse for these beautiful trees!

via

 

Posted in Architecture | Tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | 1 Comment

Shards of Turquoise Ice Jut Out of the World’s Largest Lake

Shards of Turquoise Ice Jut Out of the World's Largest Lake 1 Shards of Turquoise Ice Jut Out of the World's Largest Lake 2 Shards of Turquoise Ice Jut Out of the World's Largest Lake 3 Shards of Turquoise Ice Jut Out of the World's Largest Lake 4 Shards of Turquoise Ice Jut Out of the World's Largest Lake 5 Shards of Turquoise Ice Jut Out of the World's Largest Lake 6 Shards of Turquoise Ice Jut Out of the World's Largest Lake 7

Unbelievably beautiful!

Lake Baikal, located in the southern part of eastern Siberia in Russia, is an incredible natural wonder of the world that one can only hope to visit at least once in their lifetime. It’s not just the oldest freshwater lake on Earth, at 20 to 25 million years old, it’s also one of the largest and deepest, holding an astounding one-fifth of the world’s freshwater.

In the winter, for about five months or from January to May, the lake freezes over but the water is so clear that, from the surface, you can see an astounding 130 feet below you. A photographic worthy natural phenomenon occurs around a very specific time of year, March. Wind, temperature differences, frost and sun in the ice crust cause cracks and ice hummocks to form. Transparent and shining in a turquoise color, these masses of broken ice look like shards of glass rising into the sky. They are caused by the slow and unequal pressure in the main body of the packed ice as well as by the unequal structure and temperature.

via

 

Posted in Architecture, Arts, Culture, Photography | Tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a comment

Dynamic Home for Bees by Atelierd

Dynamic-Home-For-Bees-by-atelierd-1 Dynamic-Home-For-Bees-by-atelierd-2 Dynamic-Home-For-Bees-by-atelierd-3 Dynamic-Home-For-Bees-by-atelierd-4 Dynamic-Home-For-Bees-by-atelierd-5

Sitting at 215 square feet, atelierd created a great looking “Bee Pavilion” in Alsace, France, with hexagonal structures. These geometric pieces are covered by a roof that allows breeze yet blocks direct sunlight out of the middle portion.

Overall, the area is dynamic – and not to mention visually stimulating. Each pod has a unique core with various textures, geometry and colors. Some are left with nothing inside so as to allow some visual transparency, and others are created with the idea of a place for the bees. Built in 2012, the home is transformable to accommodate humans that might like to repurpose some pieces as furniture and enjoy the natural buzzing surrounding the pavilion.

via

 

Posted in Architecture, Design | Tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a comment

Cavernous Underground Castle Winery in Spain

Cavernous-Underground-Castle-Winery-in-Spain-1 Cavernous-Underground-Castle-Winery-in-Spain-2 Cavernous-Underground-Castle-Winery-in-Spain-3 Cavernous-Underground-Castle-Winery-in-Spain-4 Cavernous-Underground-Castle-Winery-in-Spain-5 Cavernous-Underground-Castle-Winery-in-Spain-6 Cavernous-Underground-Castle-Winery-in-Spain-7 Cavernous-Underground-Castle-Winery-in-Spain-8 Cavernous-Underground-Castle-Winery-in-Spain-9

Located in “Camino de Santiago,” this underground winery and cellar is an interesting surprise when coming up to the simple, streamlined facade building. Madrid’s very own Moral Arquitectura designed the structural parts of this project, as well as the reshaping of the underground castle.

Wooden planks are formed as the main exterior and carry through the interior, which contains the bar and kitchen portion of the Castle Winery – or “El Castillo”. One might never guess that the ancient remnants and the chic new building would go together, but the transition is almost seamless. Especially when considering the natural tones that are paired in such a complementary way.

via

 

Posted in Architecture | Tagged , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a comment

Remarkable Macro Photographs of Ice Structures and Snowflakes

These truly proves how beautiful Nature is! Russian photographer Andrew Osokin has done a phenomenal job of capturing such bizarre ice formations, you can explore hundreds more photos over in his LensArt profile.

via

Posted in Photography | Tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a comment

Promoting Tourism With ‘Hypercubus’ Mobile Room

Created by Austrian firm Studio WG3, this unified design promotes a healthy, minimal housing space. Each unit was created with the concept of existing resources and transportability being a huge factor. The tilted cube structure allows for a non-permanent stay wherever there is room – and multiple clusters of these hotel ‘rooms’ are available to be grouped together for a less permanent setting.

via

Posted in Architecture | Tagged , , , , , , , , , , , , , , | Leave a comment