Tag Archives: Netherlands

Pretty Vacant by RAAAF

PRETTY VACANT BY RAAAF 0 PRETTY VACANT BY RAAAF 1 PRETTY VACANT BY RAAAF 2 PRETTY VACANT BY RAAAF 3 PRETTY VACANT BY RAAAF 4 PRETTY VACANT BY RAAAF 5 PRETTY VACANT BY RAAAF 7

The sky blue installation ‘Pretty Vacant’ encourages visitors to take a fresh look at the empty spaces of the Centraal Museum in Utrecht, Netherlands. The blue window literally and figuratively sheds a new light on the space and complements the architecture of this medieval chapel.

The window is based on the ‘negative spaces’ of RAAAF’s earlier installation Vacant NL, which was the Dutch submission for the Venice Architecture Biennale in 2010. The installation in the Gerrit Rietveld-designed pavilion in Venice showed the enormous potential of 10,000 disused public buildings in the Netherlands from the seventeenth to the twenty-first centuries.

via

Posted in Architecture, Arts | Tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a comment

TED Talk: Kees Moeliker – How a dead duck changed my life

ted_Kees Moeliker_How a dead duck changed my life 1

This is not only a great talk. It’s also very humorous!
One afternoon, Kees Moeliker got a research opportunity few ornithologists would wish for: A flying duck slammed into his glass office building, died, and then … what happened next would change his life.

Posted in Education | Tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a comment

Pay to sleep in jail: Former Dutch Prison Turned Into Luxurious Hotel

Pay-to-Sleep-in-Jail-Former-Dutch-Prison-Turned-Luxe-Hotel-1 Pay-to-Sleep-in-Jail-Former-Dutch-Prison-Turned-Luxe-Hotel-2 Pay-to-Sleep-in-Jail-Former-Dutch-Prison-Turned-Luxe-Hotel-3 Pay-to-Sleep-in-Jail-Former-Dutch-Prison-Turned-Luxe-Hotel-4 Pay-to-Sleep-in-Jail-Former-Dutch-Prison-Turned-Luxe-Hotel-5 Pay-to-Sleep-in-Jail-Former-Dutch-Prison-Turned-Luxe-Hotel-6 Pay-to-Sleep-in-Jail-Former-Dutch-Prison-Turned-Luxe-Hotel-7 Pay-to-Sleep-in-Jail-Former-Dutch-Prison-Turned-Luxe-Hotel-8 Pay-to-Sleep-in-Jail-Former-Dutch-Prison-Turned-Luxe-Hotel-9 Pay-to-Sleep-in-Jail-Former-Dutch-Prison-Turned-Luxe-Hotel-10 Pay-to-Sleep-in-Jail-Former-Dutch-Prison-Turned-Luxe-Hotel-11

Het Arresthuis of Roermond, NL is an old jail that was originally around beginning in 1862 up all the way until 2007. Though there was a period of abandonment, this place was built to keep people in. Now, it has been refurbished into a luxury hotel with jail cells as rooms and there is even an upscale suite in the Warden’s quarters.

via

 

Posted in Architecture | Tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a comment

Un-instrusive Pop Up Street Furniture of the Netherlands

Un-Intrusive-Pop-Up-Street-Furniture-of-The-Netherlands-1 Un-Intrusive-Pop-Up-Street-Furniture-of-The-Netherlands-2

Street art and furniture in public places tends to be the last thing on the minds of public planners. Many artists have been branching out into more creative and innovative ways of putting inviting and interesting designs for the general public. Carmela Bogman and Rogier Martin of The Netherlands have come up with an interactive design for the people.

By utilizing a hydraulic system, users can determine which pieces to bring up and determine their own seated or standing heights to set the modular blocks at. There are three retractable pieces that come up to function as a lounge area, eating spot or meeting place – or just lower them all down to be flush with the cement to keep the flow of traffic moving.

via

 

Posted in Architecture, Design, Furniture | Tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a comment

Stunning Aerial Photo Series Of Tulip Fields In The Netherlands by Normann Szkop

aerial-tulips-normann-szkop-1 aerial-tulips-normann-szkop-2 aerial-tulips-normann-szkop-3 aerial-tulips-normann-szkop-4 aerial-tulips-normann-szkop-5 aerial-tulips-normann-szkop-6

Usually I never post stuff, that I’ve already seen too many times in my feeds. But this is an exception – simply because this photo series is incredibly beautiful!

French photographer Normann Szkop teamed up with pilot Claython Pender for this aerial photo shoot of the tulips fields in Holland. The stunning photographs reveal what appear to be fields of geometric bursts of colour in every hue of the rainbow.

via

 

Posted in Photography | Tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a comment

Futuristic highways in the Netherlands glow in the dark

Futuristic highways in the Netherlands glow in the dark 1 Futuristic highways in the Netherlands glow in the dark 2

A futuristic highway that can save energy and improve road safety is set to be installed in the Netherlands by mid-2013. The highway includes: glow-in-the-dark road markings painted with photo-luminescent paint which are charged during the day and light up during the night; temperature-responsive paint which indicates slippery roads when temperatures fall below zero; and interactive lights along the highway that light up as cars approach.

Wind lights that light up using the draft produced by cars and priority induction lanes that can recharge electric cars as they run along them also feature. The luminous road markings and weather indicating roads will debut in the Dutch province of Brabant.

via

 

Posted in Architecture, Digital, Tech | Tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | 2 Comments

Villa Rotterdam by Ooze Architects

Villa-Rotterdam-by-OOZE-Architects-4

Villa-Rotterdam-by-OOZE-Architects-2

Villa-Rotterdam-by-OOZE-Architects-3 Villa-Rotterdam-by-OOZE-Architects-1

Villa-Rotterdam-by-OOZE-Architects-5 Villa-Rotterdam-by-OOZE-Architects-6 Villa-Rotterdam-by-OOZE-Architects-7 Villa-Rotterdam-by-OOZE-Architects-8 Villa-Rotterdam-by-OOZE-Architects-9 Villa-Rotterdam-by-OOZE-Architects-11 Villa-Rotterdam-by-OOZE-Architects-12 Villa-Rotterdam-by-OOZE-Architects-13

The Villa Rotterdam is an amazing reconversion project by Dutch architecture studio Ooze. Located in a green neighbourhood, this detached house has been extended several times over the years, and the owners wanted to recycle the soul of the  house by transforming it in an unusual way. As a result, they wrapped a faceted skin over the building which mixes green roofs with black wooden planks, and also creates new spaces for inhabitation. Inside, the transition between the new and the old is subtle and gradual as you go up, creating a variety of spaces that enriches the life within the house.

via

 

Posted in Architecture | Tagged , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a comment

SH House by BaksvanWengerden Architects

Awesome.

Amsterdam based BaksvanWengerden Architects created the ‘SH House’, an enlargement to an existing home in a village between Haarlem and the north sea coast, in Bentveld, The Netherlands. Thereby they added a splayed concrete extension to the triangular old brick house, which was originally constructed in 1932. The dark and dreary space was transformed into a bright and light full contemporary home, with direct openings to the garden. The absence of details strengthens its shape and the straight run stairway connects the first floor and attic to the ground level and lush garden. This 2260 square foot home is now an open living space which gives the traditional dutch architecture a new contemporary look.

via

Posted in Architecture | Tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a comment

Things You’d Better Not Mix Up

An animated short by Joost Lieuwma - of things you’d better not mix up.

Biography Joost Lieuwma
Joost Lieuwma graduated in 2005 at the Utrecht School of Arts with his animated short ‘Once upon a time in my wife’. Since then he is working as a freelance animator in Utrecht. “Things You’d Better Not Mix Up’ is his first independent animation film.

via

Posted in Animation | Tagged , , , , , , , , , , , | Leave a comment

ALS Foundation Netherlands campaign: I have already died

[youtube=http://www.youtube.com/watch?&v=lJgoByPlk9Q]

Watching the case of this campaign touched me deeply. Tears came to my eyes.

Watch it yourself. The campaign is called “I have already died”. It’s created by Publicis for Dutch ALS Foundation, The Netherlands.

via

Posted in Advertising | Tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a comment

13th Century Church Converted to Modern Day Library in Holland

God, how I love this transformation. And here it’s really appropriate to say God!

Located in Maastricht, Holland this 13th century Dominican church has been transformed by the architectural firm Merkx + Girod in a project known as Selexyz Dominicanen Maastricht. The massive 1,200 square meter church was built all the way back in 1294, and although it has been updated for modern day use it still maintains many of the original characteristics and design elements. Due to the enormous height of the structure, the design team decided that building multi story bookshelves vertically was the best utilization of space.

via

Posted in Architecture | Tagged , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a comment

Exposure by Antony Gormley: Giant Crouching Man Patiently Awaits Global Warming

Crouching at 85 feet tall and weighing about 60 tons, Antony Gormley’s Exposure sculpture is rooted to ground in central Netherlands, reacting over time to the changing environment. Riddled with funding problems, It took nearly six years to complete.

“One of the known environmental changes that is happening is the rising of the sea level through global warming,” explains Gormley. “It is critical to me that at the time of its making this work reacts with the viewer, the walking viewer, on the top of the polder and that the surface that the viewer stands on is the surface that the work stands on. The work cannot have a plinth. Over time, should the rising of the sea level mean that there has to be a rising of the dike, this means that there should be a progressive burying of the work.”

The first step in the making of the sculpture was for Gormley to cast himself in plaster. After an extremely uncomfortable hour and a half locked in a crouching position, he translated the solid form into a geometrical system. Using software developed by Professor Roberto Cipolla of Cambridge University, the form was digitized.

As one approaches the sculpture, Gormley says: “The nature of the object changes. You can see it as a human form in the distance. It becomes more abstract the closer you get to it. And finally it becomes a chaotic frame through which you can look at the sky.”

via

Posted in Arts | Tagged , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a comment

Waternet: Pee Contest

Queen’s Day is a national holiday in Holland where they celebrate the birthday of their Queen Beatrix. Every year the streets of Amsterdam turn into Orange partying people. Problem is, that everybody pees in the canals of Amsterdam. Something that Waternet, the water supplier of Amsterdam, wanted to stop.

via

 

Posted in Advertising | Tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a comment

Photos by Krijn Van Noordwijk

No wonder the last photo is called Pin Up. And the second one is called Skin.

These photos are shot by the Dutch photographer Krijn Van Noordwijk. Check out more photos here.

via

Posted in FraekFredag, Photography | Tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a comment

Contemporary Dutch Mountain Home by Denieuwegeneratie

The team at the young Amsterdam studio, Denieuwegeneratie created an incredible hillside residence fittingly called the Dutch Mountain project.

To help blend the home with the natural, hilly terrain the design team built the contemporary residence on an artificial hill. Completely surround by woods, this beautiful abode’s best kept secret is on the interior design elements. The team utilized several repurposed items such as a car for shelving, and actual skateboard decks for stairs within the home.

The design teams describes the experience in the residence as such. “Either you are in a room, with a cave-like atmosphere, daylight coming to you through deep cuts in the mountain – or you are in the large open space in front of the stacked rooms”.

via

Posted in Architecture | Tagged , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a comment